Computerrelaterede smerter?
Tre ændringer kan være en hjælp.

Arbejdsstillingen kan have stor indvirkning på risikoen for at udvikle computerrelaterede smerter i nakke, skulder eller arm. En korrekt opsætning af arbejdsstationen øger muligheden for at undgå eller afhjælpe belastningsskader som følge af ensidigt gentaget arbejde* (RSI – Repetitive Strain Injury).

Som person er det umuligt at forblive i en statisk stilling hele dagen. Vi er nødt til at bevæge os. Det vigtigste er at opnå en naturlig kropsstilling, hvor leddene har en naturlig vinkel. Det reducerer belastningen af bevægeapparatet og skaber fundamentet for en sund kropsholdning.

Gennemfør vores test

Her er en række ændringer og løsninger, der hjælper dig til et bedre arbejdsmiljø. Bed en kollega eller ven om at observere din holdning for at se, hvad du kan forbedre den ved hjælp af mindre ændringer – for at mindske risikoen for at få kroniske computerrelaterede smerter (RSI).

Vi kalder det Mousetrapper Moves.

ÆNDRING #1

Hold hænderne inden for skuldrene.


En centreret position for dine hænder er afgørende for at forhindre RSI. Et klassisk problem er, hvis du skal strække armen for at nå musen ved siden af tastaturet. Ved at bruge en ergonomisk mus som Mousetrapper får du en ergonomisk sund stilling, der holder dine arme og hænder afslappede. Undersøgelser har vist, at en centreret mus, ofte allerede efter blot et par ugers brug, giver en mærkbar forbedring.

…
…
ÆNDRING #2

Armene bør flugte med gulvet.


Slap af i skuldrene, og hold albuerne i en vinkel på 90 grader. Hvis du skifter stilling, skal du forsøge at holde en vinkel på mellem 70 og 135 grader. Forsøg at stå op flere gange i løbet af dagen.

ÆNDRING #3

Sid med begge fødder fladt i gulvet.


Juster stolen, så du har begge fødder fladt i gulvet med fødderne en lille smule foran dine knæ. Brug om nødvendigt en fodstøtte.

…

Få mere energi og bliv stærkere med en træningselastik

En ergonomisk arbejdsstilling er vigtig for at kunne arbejde længe og undgå unødige smerter. Hvis du også vil være proaktiv og bevare et godt helbred på lang sigt, er det vigtigt, at du holder din krop aktiv. En træningselastik er et godt redskab til at styrke dine muskler og øge din bevægelighed og kræver hverken for megen tid eller plads. Her er 6 enkle øvelser, der forbedrer din holdning og din trivsel.

1. Skulderpres

Start med at holde armene i en vinkel på 90 grader, og løft så hænderne ret op over hovedet. Stabiliser kroppen ved at spænde maven. Du kan øge vægtmodstanden ved at øge modstanden mellem dine fødder. Øvelsen styrker skuldrene og armene.

2. Roning

I udgangsstillingen skal du have ret ryg og strakte arme. Træk armene mod maven, og hold ryg/skulderblade i samme position under hele bevægelsen. Du kan øge vægtmodstanden ved at spænde elastikken om fødderne. Øvelsen styrker ryggen, skuldrene og armene.

3. Rotation af overkroppen

Stå med en skulderbredde mellem fødderne, og drej overkroppen og armene mod det, du spænder elastikken i. Drej derefter overkroppen 180 grader, mens du holder arme og skuldre spændt. Skift side, når du har gentaget øvelsen nogle gange. Øvelsen styrker overkroppen.

4. Bicepscurls

Hold armene langs kroppen, og løft overarmene helt op til skuldrene uden at bevæge albuerne. Du kan øge vægtmodstanden ved at øge modstanden mellem dine fødder. Øvelsen styrker armene.

5. Tricepspres

Placer foden bag dig med den ene ende af elastikken under foden. Hold den anden ende bag hovedet med begge hænder og med albuerne pegende opad. Løft hænderne så langt op over hovedet, som du kan, uden at bevæge albuerne. Øvelsen styrker armene.

6. Skulderløft

Hold armene langs kroppen, mens du holder elastikken under den ene fod. Løft armene ud fra kroppen og opad, indtil de når skulderhøjde. Du kan øge vægtmodstanden ved at øge modstanden mellem dine fødder. Øvelsen styrker skuldrene, armene og nakkemusklerne.